15 Ιανουαρίου 2015

Τα λάθη μαςΈχει κουραστεί τόσο πολύ αυτός ο κόσμος από την επανάληψη, που αλλάζει απλά ένδυμα, μα παραμένει επανάληψη. Και όμως επιμένουμε να θεωρούμε πως «μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Πιο φανερό δεν γίνεται, ότι αυτό, απλά δεν είναι αλήθεια!

Ακούω ανθρώπους συχνά να μου λένε, «βλέπω πολλά, αναγνωρίζω τα λάθη μου…» και εκεί σταματάω να ακούω. Γιατί εκεί, έχουν σταματήσει να βλέπουν.

Μα πώς μπορείς να μάθεις από κάτι που το έχεις ονομάσει «λάθος» και με αυτή τη δήλωσή σου ν' αποδεικνύεις πως δεν έχεις καταλάβει ούτε στο ελάχιστο το νόημα της ζωής, το λόγο της ύπαρξής σου;


Και γύρω μου ο κόσμος τρελαίνεται… με τις εκλογές, με το Λαζόπουλο, με το κλείσιμο μεγάλων εταιριών, με την απειλή πολέμων, μα κυρίως με τα δικά του προσωπικά, άλυτα θέματα, που κουβαλάει από σεμινάριο σε σεμινάριο, από βιβλίο σε βιβλίο, από ψυχολόγο σε γκουρού, χωρίς όμως να τα λύνει, χωρίς να βγαίνει από το μικρό καβούκι της ύπαρξής του.

Πνίγεται στις ενοχές, βλέποντας τα "λάθη" του, πλάθει τα χειρότερα σενάρια με τη δύναμη της φαντασίας του, αλλά παρόλα αυτά παλεύει με χειρισμούς, με διορθώσεις, με "νέες αποφάσεις", που είτε δεν έχουν διάρκεια είτε δεν προσφέρουν αυτό που υπόσχονται. Δεν μπορεί ούτε καν να ξεχάσει παλιά λάθη του. Δεν τον αφήνουν να ξεχάσει. Έτσι γράφεται ολόκληρη η φτιαχτή ιστορία μας... και η προσωπική και η συλλογική.

Και η κόντρα με τη ζωή συνεχίζεται... να επαναλαμβάνεται...

Επιλέγει ξανά, αναγνωρίζοντας τα «λάθη» του, μα δε βλέπει πως τα «λάθη» επαναλαμβάνονται, γιατί δεν παρακολουθεί ολιστικά και σφαιρικά τη ζωή του. Ζει χαοτικά, προσωρινά, στην επιφάνεια της πραγματικότητας που θεωρεί πως φτιάχνουν άλλοι ή οι συνθήκες, αδυνατώντας να αντιληφθεί τη δική του συμμετοχή στη δημιουργία της.

Και συνεχίζει να κάνει και να ονομάζει «λάθη», προσπαθώντας να τα αποφύγει, να τα διορθώσει, μάταια όμως ή πολύ προσωρινά. Είναι τόσο εμφανές! Πάντα, παντού, κάθε φορά! Ότι κάνεις "λάθος", είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, πως θα το ξανακάνεις.

Και η Ζωή περιμένει, εκείνη τη «θεϊκή» ερώτηση που δεν έρχεται… Μήπως πρέπει να γυρίσω εντελώς ανάποδα και να εξετάσω τα πάντα εκ νέου, ξεκινώντας από τους ίδιους τους ορισμούς μου;

Γιατί όμως δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Πόσο ανάποδα βλέπουμε τον εαυτό μας και την πραγματικότητα; Το θέμα είναι μεγάλο και μπλέκονται πολλά άλλα, όπως αυτό της τιμωρίας, της συγχώρεσης και άλλα....Χριστιάνα Σοφία

4 σχόλια:

 1. Αν δεν δεις το λάθος πως θα το διορθώσεις?????
  Ουδείς αλανθαστος!!!
  Οι τύψεις είναι άλλο κομάτι... Πρέπει να τιςαφήνεις να διεισδύσουν μέσα σου, να σε προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι κάνεις λάθος!!!
  Οποίος δεν έχει αισθήματα, απλά, για εκείνων παντα, όλα όσα κάνει είναι σωστά!!!
  Οπότε μην φοβάστε τις τύψεις απλά μάθετε να τις διαχειριζεσται σωστά!!!
  Μην τις κάνετε σαράκι να σας τρώει... Παρ τε το μάθημα που σας διδάσκει και μετά πέταξε το στα σκουπίδια.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι τύψεις... Υπάρχουν μόνο για να μας προειδοποιούν!!!!
  Το πρόβλημα είναι οι ερινύες... Δλδ, οι άνθρωποι που τους επιτρέπουμε να μας χτυπάνε τα λάθη και εμείς απλά το δεχόμαστε και σιωπουμε!!!!!
  Ολοι κάνουν λάθη το θέμα είναι ποιοι έχουν τα κοτσια να το παραδεχτούν και να τα διορθώσουν πριν είναι αργά!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εννοουσα να πέταξε τις τύψεις στα σκουπίδια, όχι το μάθημα που σε δίδαξαν.... Οι τύψεις πάντα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως κι αν το διορθώνεις Χρυσάνθη, ο θυμός και η πίκρα παραμένουν, ενώ ο διαχωρισμός "εμείς και οι άλλοι" καθώς και ο διαμελισμός του εαυτού θριαμβεύουν.

   Διαγραφή
 3. Έχω μια αρχή στην ζωή μου..... Μην κάνεις ποτέ αυτό που δεν θες να σου κάνουν οι άλλοι.... Απαράβατος κανόνας!!!! Όμως.... Μην ξεχνάμε ότι είμαι άνθρωπος και εγώ οπότε σίγουρα θα κάνω και λάθη!!!!! Οπότε για να μην κρατήσω οργή προς τον εαυτό μου γι αυτό που έκανα τότε ΝΑΙ εκτός από ένα συγνώμη θα κοιτάξω να το διόρθωσω!!!!!!
  Η οργή μέσα μας συσσωρεύεται μόνο όταν αφήνουμε τα λάθη να διαγωνίζονται!!!!! Ή διαγραψτε τα αλλά πραγματικα πράγμα δύσκολο.... Ή προσπάθηστε να τα λυσετε πιο γρήγορα θα εξαφανιστούν αν τα λυσετε!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή