5 Νοεμβρίου 2020

Ο κόσμος ανάποδα

 

Ο κόσμος θα γυρίσει ανάποδα. Δεν το έχεις καταλάβει ακόμα ίσως. Όλα που ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν δημιουργική, ευεργετική ενέργεια, πρέπει να φύγουν.

Για να πάρεις έστω μια αμυδρή ιδέα, σκέψου για λίγο αυτό που έγραφα χρόνια πριν.

Φαντάσου να μπορούσες να νοιώσεις το συναίσθημα του κάθε ανθρώπου που συναντούσες, να έβλεπες καθαρά τα χρώματα των συναισθημάτων του, να διάβαζες την κάθε του σκέψη, να γνώριζες τα πραγματικά του κίνητρα.

Σκέψου τώρα να συμβαίνει αυτό και ανάποδα. Να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, όποιος κι αν είναι, να σε βλέπει, κάθε στιγμή, γυμνό: όπως πραγματικά είσαι. Όσα αισθάνεσαι, σκέφτεσαι, θέλεις, φοβάσαι, σχεδιάζεις.

Επέκτεινε τώρα τη φαντασία σου, κάτι που η δογματική «λογική» σου ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπει (το λέει και η φράση αλλά δεν έμαθαν να κοιτάς πραγματικά τις λέξεις), για να αντιληφθείς πως αυτοί που θα μπορούν να σε βλέπουν, θα είναι όλοι!

- Ο άνθρωπος που ξυπνάει μαζί σου τα πρωινά, από τον οποίο κρύβεις τις πραγματικές σου σκέψεις και συναισθήματα.

- Οι άνθρωποι που συναντάς μέσα στη μέρα σου και έμαθες να χαιρετάς αλλά και να συναλλάσσεσαι μαζί τους τυπικά, ξύλινα, ψεύτικα.

- Όσοι τους έχεις πουλήσει μια ψεύτικη ιδέα για τον εαυτό σου, για να κάθεσαι στο βάθρο σου, για να γίνεται το δικό σου, για να εξουσιάζεις με το ψέμα σου.

- Όσοι τους έχεις αδικήσεις «στο όνομα του νόμου» ή του φόβου, δεν έχει σημασία.

- Όσοι τους έχεις προσφέρει τη «φιλία» σου που είναι στην ουσία συμφέρον, ζήλεια, ανασφάλεια.

Προέκτεινέ το όλο αυτό, σε κάθε γωνιά της ζωής σου, σε κάθε σχέση και κάθε ασχολία σου, αν τολμάς. Θα έχεις πάρει μια καλή ιδέα του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο αλλά και τι πρόκειται να συμβεί ακόμα.

Κι εκεί που μάχεσαι με την αγανάκτηση, το φόβο, την απάθεια ή οποιεσδήποτε φοβικές αντιδράσεις, έχε υπόψη σου πως το αναπόφευκτο δεν μπορείς πλέον να το αποφύγεις.

Είσαι ΕΣΥ αυτός που πρέπει ν’ αποτινάξει ολόκληρη της εκπαίδευσή του, στην πράξη, όχι στα λόγια και στις διακηρύξεις.

Είσαι ΕΣΥ που πρέπει να τολμήσεις να δεις τον κόσμο όπως πραγματικά είναι: μέσα σου και έξω από σένα.

ΕΣΥ που πρέπει ν’ απελευθερώσεις τις έννοιες, να πατάξεις τον δογματισμό από το νου σου, ν’ αποτινάξεις την ενοχή ελευθερώνοντας την καρδιά σου, ν’ αποκαταστήσεις την αθωότητα στη ζωή σου και σ’ αυτόν τον κόσμο.

Κανένας άλλος δεν μπορεί, ούτε θα το κάνει για σένα.

Κι όσο προσπαθείς να τα κάνεις όοοοοολα αυτά – ν’ αναλάβεις αυτό το τεράστιο έργο της λύτρωσής σου, της καθαρότητας, της διαφάνειας, της απελευθέρωσης και της κρυμμένης δημιουργικότητας/προσφοράς - μόνος σου, τόσο θα σκοντάφτεις, θ’ απογοητεύεσαι και θα χτυπιέσαι μπρος-πίσω, πάνω-κάτω, σαν χταπόδι, αλύπητα. Γιατί είναι αδύνατον (πια) να επιτευχθεί οτιδήποτε είναι αφύσικο.

Το «μόνος» το έμαθες, βιωματικά, αργά.. αλλά καθοριστικά. Και το πίστεψες. Θα χρειαστεί να γκρεμίσεις όλη την κοινωνικοποίησή σου για να καταλάβεις πως ποτέ δεν υπήρξες μόνος, πως όσο ενεργείς μόνος θα βρίσκεσαι ενάντια στη ζωή και στη φύση, που γνωρίζουν πολύ καλά πως τα πάντα συνδέονται, συνλειτουργούν, συνυπάρχουν.

Το αφύσικο έχει προσωρινή διάρκεια, ψεύτικα οφέλη, προσωρινά κέρδη και παραπλανητικές ψευδαισθήσεις, που θα πρέπει να γκρεμιστούν. Νομοτελειακά! Η αλήθεια δεν υπακούει σε ψεύτικους, επιβλητικούς, ανθρώπινους νόμους που προσπαθούν να ελέγχουν τον Άνθρωπο.

Όλο αυτό λοιπόν, αν μπορείς να το διανοηθείς και στον βαθμό που σού το επιτρέπει η ενοχή και ο φόβος σου, είναι όλη η ενέργεια και η αλήθεια που κουβαλάς κάθε στιγμή μαζί σου, παντού. Όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις, ό,τι κι αν προσπαθείς να δείχνεις. Και οι άλλοι. Είναι η αόρατη δύναμη που δίνεις και λαμβάνεις κάθε στιγμή. Εδώ δεν χωράνε απάτες, ψέμα, αδικία. Δεν κρύβεται η πραγματικότητα, ούτε μπορείς αιώνια να την αποφεύγεις.

...........

«Αθώος μέχρι αποδείξεως τουναντίον» ή «ένοχος μέχρι αποδείξεως τουναντίον» (που ισχύει πραγματικά). Η μεγαλύτερη απάτη που θα αποκαλυφθεί… Η αθωότητα δεν χρειάζεται καμία φτιαχτή απόδειξη. Είναι και εκδηλώνεται φυσικά, μέσα στο άπλετο φως της που μεταμορφώνει τα πάντα.

Η πλάκα είναι ότι δεν μπορεί να σε ελευθερώσει κανείς, να σε λυτρώσει κανείς ή να σε θεραπεύσει κανείς. Μόνο Εσύ μπορείς!

Φρόντισε όμως να βρεις όσους έχουν ελευθερωθεί – απλά πριν από σένα, όσους μπορούν να σου δείξουν πώς μοιάζει αυτό (πραγματικά όχι απλά θεωρητικά ή λεκτικά). Φρόντισε πάνω απ’ όλα να κατέβεις από το βάθρο του ξερολισμού επειδή πίστεψες πως η άγνοια σε απειλεί, για να μάθεις πώς γίνεται, για να μεταμορφωθείς σε πραγματικό αναζητητή αντί απλά κατήγορο ή κατηγορούμενο που σε έμαθαν να είσαι.

Οι πραγματικοί δάσκαλοί σου είναι όσοι έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν τον εαυτό τους να παραμείνουν μαθητές… με την πραγματική έννοια του όρου: αναζητητές, επιστήμονες, ταξιδευτές. Πραγματικά, παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου