22 Δεκεμβρίου 2020

Μαγικές στιγμές

 

Όλη η έξαρση μιας αρρωστημένης οικονομίας φαίνεται σε λίγες μόνο μέρες, σ’ αυτήν την τόσο αποκαλυπτική περίοδο του χρόνου. Λαμπάκια, φωτάκια, «ευκαιρίες», «προσφορές», και όλες οι προσποιήσεις με σκοπό να σε πείσουν πως «τίποτα δεν άλλαξε» και να σου καλύψουν τον εσωτερικό τρόμο της ματαιότητας. 

Ανάγκες που βαφτίζονται «αγάπη», ξεπούλημα τιμής που βαφτίζεται «προστασία», όλα μεταλλαγμένα στην σύγχρονη εποχή, αλλά όλα παραμένουν ίδια, μιας προ-μεσαιωνικής κατήχησης και τρόπου ζωής.

Ποτέ η γνώση δεν ήταν προορισμένη για τις μάζες. Οι ιδρυτές της δημόσιας «παιδείας» το ξέρουν καλά αυτό. Κατασκευασμένοι πολίτες, τη μια πολτοποιημένοι στα διάφορα σουπερμάρκετ για να εξασφαλίσουν τα «απαραίτητα» και την άλλη σαρδελοποιημένοι στις πλατείες να ζητούν (!) την «ελευθερία» τους. 

Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο! 

Ήρθε όμως η απόλυτη ευκαιρία, νομοτελειακά, να φανερωθούν όλ’ αυτά (και πολλά άλλα) με τρόπο που δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν πια. Είναι η απλή, φυσική, διαδικασία της ζωής απ' αρχής χρόνου. Κάθε φανέρωση, σκοπό έχει να μορφώσει, να επανεξετάσει, να προσφέρει διαφορετικές επιλογές, μέσω της ευθύνης της επίγνωσης. Βαριά η ευθύνη, ειδικά αν έχεις μάθει να τη μεταφέρεις.

Γιατί ΟΛΑ τα επίπλαστα οικοσυστήματα που διαμόρφωσε ο πλανεμένος άνθρωπος ενάντια στη φύση και στη ζωή, καταρρέουν ένα ένα. Και όσοι διαφημίζουν πως μπορείς να χτίσεις χωρίς να γκρεμίσεις το σάπιο, καταλαγιάζουν τους φόβους σου για το δικό τους συμφέρον. 

Είμαστε όμως ήδη σε μια νέα εποχή, όπου η αφθονία και των δυο προσφέρεται πλουσιοπάροχα. Και όλα εξαρτώνται από τον Άνθρωπο, το άτομο... σε έναν κόσμο που προγραμματίστηκε να αντιλαμβάνεται μαζικά, εις βάρος του ανθρώπου, εις βάρος της φύσης, εις βάρος της φυσικής ροής της ζωής. Αν μη τι άλλο, έχει ενδιαφέρον. Η πρόκληση της διάκρισης παραμένει ανοιχτή, κάθε στιγμή! Μόνο για όποιους καταφέρνουν ν' απαλλαγούν από την μορφοποιημένη κατήχησή τους, που ονομάστηκε γνώση.

Κάθε πίστη θα κλονίζεται μπροστά στην πραγματικότητα, κάθε βιασμός της αλήθειας θα καταστρέφεται, κάθε απόπειρα διαφυγής ή κρυψίματος θα αποδεικνύονται μάταια. Παράλληλα, κάθε θαρραλέα, ταπεινά ακλόνητη νέα δημιουργία θα καρποφορεί, ανεξάρτητα από τα όποια εμπόδια κι αν συναντά. Κάθε αγνή, αληθινή ένωση θ' ανθίζει, πολύ πέρα από τις όποιες προκαθορισμένες προσδοκίες. Καθετί που συμφωνεί και τιμά τη ζωή θα υποστηρίζεται από τη φύση. 

Πραγματικά, δεν έχει ιδέα ακόμα ο μορφοποιημένος άνθρωπος για τις απεριόριστες δυνατότητές του. Ευτυχώς, κατά κάποιο τρόπο, μέχρι να μάθει να τις αναγνωρίζει, να τις ελέγχει, να τις υπηρετεί με ευλάβεια, με πάθος, με σιγουριά και ακλόνητη εμπιστοσύνη.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια ή μακρές αναλύσεις, όπως μάς μάθανε στα χρόνια της ιδρυματοποίησής μας. Η αλήθεια ήταν και θα είναι πάντα απλή, πάντα φανερή σε όποιον θέλει και επιδιώκει να τη δει και να αναλάβει την ευθύνη να την υπηρετεί.  Η κάθε μέρα, η κάθε στιγμή προσφέρει αμέτρητες πληροφορίες, ευκαιρίες, σε όποιον έχει καταλάβει πως η ελευθερία δεν προσφέρεται ποτέ από τους κατακτητές, η γνώση δεν εμποδίζεται από απόψεις και επιβολές, αλλά ούτε και η αλλαγή σταματά με τον όποιο βιασμό. 

Εν κατακλείδι, ζούμε μαγικές στιγμές! Και η αμέσως επόμενη στιγμή, παραμένει ανοιχτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου