18 Ιουλίου 2014

Μέσα από το δεξί ημισφαίριο


1. Όταν βγαίνεις από ένα κατάστημα ή ένα σπίτι στο οποίο έχεις πάει για πρώτη φορά, 9 στις 10 φορές θα κατευθυνθείς προς λάθος πόρτα ή στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε.

2. Η προσπάθεια να οργανώσεις τους φακέλους και τον υπολογιστή σου παραμένει μια χαοτική και  άτσαλη εμπειρία. Συνέχεια ψάχνεις πράγματα και όσο κι αν έχεις προσπαθήσει να βάλεις μια τάξη, αυτό μοιάζει αδύνατον.
Όμως, εύκολα πετάς αυτά που δεν χρειάζεσαι ή δεν σου λένε τίποτα πια κι έτσι αντισταθμίζεται την υπερφόρτωση. Διατηρείς μόνο όσα χρειάζεσαι.

3. Συνέχεια χάνεις το γραμμικό χρόνο: ξεχνάς ραντεβού, μπερδεύεις τις ώρες, αναρωτιέσαι τι μέρα είναι ή ποιος χρόνος είναι (ειδικά όταν γράφεις). Η παρούσα στιγμή έχει πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σένα, από το να κρατάς το χρόνο.

4. Ξεκινώντας μια συζήτηση, συχνά χάνεις τη σειρά των σκέψεων σου ή έχεις ξεχάσει πού ήθελες να καταλήξεις. Όταν σε διακόπτουν μπερδεύεσαι.

5. Αντιστρέφεις συλλαβές, μπερδεύεις γράμματα, κάποτε γράφεις διπλά τις ίδιες λέξεις ή σκέψεις. Ακόμα κι όταν ξαναδιαβάζεις αυτά που έγραψες, εσύ τα βλέπεις σωστά.

6. Δεν θυμάσαι ονόματα και αυτό είναι συχνά ένα άγχος όταν σου συστήνονται νέα πρόσωπα. Μετά από 10 λεπτά, όταν χρειαστεί να αναφερθείς ονομαστικά, έχεις ήδη ξεχάσει το όνομα του συνομιλητή σου.

7. Όταν συμβαίνει να έχεις πολλά πράγματα να κάνεις ταυτόχρονα (μέσα στη μέρα, ας πούμε) δυσκολεύεσαι να προγραμματίσεις ποιο θα πρέπει να κάνεις πρώτα και ποιο έπειτα.

8. Σε συγκεκριμένες προθεσμίες, δυσκολεύεσαι να οργανωθείς ώστε να μην τρέχεις καταϊδρωμένος για να προλάβεις την τελευταία στιγμή.

9. Συχνά εμφανίζεται αστραπιαία στο νου σου η λύση σε ένα πρόβλημα είτε δικό σου είτε κάποιου άλλου, χωρίς να ξέρεις πώς ή από πού ήρθε. Είναι τις περισσότερες φορές σωστή και πέρα από συνηθισμένες, λογικές εναλλακτικές. 

10. Νοιώθεις ότι μέσα σου βρίσκεται ένας ολόκληρος άλλος κόσμος που κανένας άλλος δεν αντιλαμβάνεται αλλά είναι εξίσου αληθινός με τον κόσμο στον οποίο λειτουργεί το φυσικό σου σώμα και οι άλλοι γύρω σου.

11. Μόλις συναντήσεις κάποιον, ξέρεις αμέσως πώς αισθάνεται και τι σκέφτεται, αν σ' αρέσει, αν ταιριάζετε, χωρίς να το συνειδητοποιείς πάντα ή να μπορείς να το βάλεις αυτό σε λέξεις.

12. Ίσως δυσκολεύεσαι να διαβάζεις χάρτες και αποπροσανατολίζεσαι εύκολα, όμως βρίσκεις το δρόμο σου τελικά, διαισθητικά.

13. Δεν διαβάζεις κριτικές έργων ή βιβλίων γιατί ξέρεις ότι η άποψή σου θα είναι διαφορετική.

14. Λειτουργείς καλύτερα όταν αφήνεσαι να λειτουργείς με τον δικό σου τρόπο, έστω κι αν στους άλλους φαίνεται να είναι χαοτικός ή ασυνήθιστος.

15. Το γραφείο σου ή το δωμάτιό σου μοιάζει με πεδίο πολέμου, αλλά εσύ μπορείς να βρεις ό,τι θέλεις,  στο δευτερόλεπτο. Ακόμα κι αν το τακτοποιήσεις, σε 2 μέρες θα είναι ακριβώς όπως και πριν.

16. Δεν θυμάσαι στα πόσα χιλιόμετρα πρέπει να κάνεις σέρβις το αυτοκίνητό σου ή πότε γιορτάζει η γυναίκα σου, αλλά όλως παραδόξως, δυο μέρες ή μια μέρα πιο πριν, σού έρχεται στο νου... σα να ήρθε η σκέψη «από το πουθενά».

17. Νοιώθεις ότι βρίσκεσαι τις περισσότερες φορές, σε δυο μέρη ταυτόχρονα… είσαι και αυτός που λειτουργεί, αλλά είσαι και ταυτόχρονα έξω από όλ’ αυτά. Επίσης, είναι εύκολο να βρίσκεσαι «μέσα» σε όποια πραγματικότητα θέλεις.

18. Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν νόημα, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται. Έτσι συχνά, «αδυνατείς» να διαβάσεις μια λέξη, όταν το περιεχόμενο «δεν σου μιλάει».

19. Μπορεί να υποσχεθείς κάτι και μετά να το ξεχάσεις τελείως… σαν να μην ειπώθηκε ποτέ. Πάντα υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι ελάττωμα.

20.Βλέπεις ομοιότητες, μοτίβα, εκεί που οι άλλοι γύρω σου βλέπουν διαφορές και ασύνδετα πράγματα.

21. Όταν αποφασίζεις να κάνεις κάτι και το θέλεις, το κάνεις τέλεια και μπορείς να "χαθείς" σε αυτό, ξεχνώντας το χρόνο ή ό,τι άλλο υπάρχει γύρω σου. Οι άλλοι μπορεί να νομίζουν ότι τους αγνοείς ή ότι δεν είσαι συνεπής. 

22. Έχεις τη δική σου λογική και θεώρηση του κόσμου, αν και οι άλλοι θεωρούν πως είσαι χαοτικός,  «χαμένος στο διάστημα», επιπόλαιος κλπ.

23. Δεν τα πας καλά με τους κανόνες και συχνά δεν τους κρατάς όταν θεωρείς ότι είναι άδικοι, αχρείαστοι ή ότι σ' εμποδίζουν.


Δεν τελειώνουν εδώ τα χαραχτηριστικά του διαφορετικού τρόπου σκέψης και λειτουργίας του δεξιού ημισφαιρίου, αλλά είναι κάποιες ενδείξεις που βοηθούν να εντοπίσουμε το πώς σκεφτόμαστε, αλλά και να κατανοήσουμε τους άλλους.
Η διάθεση να εξερευνήσουμε θα μας προσφέρει πολύ περισσότερα.

Η ισορροπία των ημισφαιρίων είναι αναγκαία για να λειτουργούμε συνειδητά και σφαιρικά.

Επίσης, τίποτα απ' όλα αυτά δεν είναι εμπόδιο και μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας αφενός να μάθει να χρησιμοποιεί τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για μια αρμονική, λειτουργική και ήρεμη ύπαρξη, αφετέρου να καλλιεργήσει συνειδητά αυτές που χρειάζονται διεύρυνση.
Τα πάντα έχουν διπλή θέαση. 

Χριστιάνα Σοφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου