12 Ιουλίου 2013

Η διαδρομή Μας

Η διαδρομή του blog είναι και μια διαδρομή προς τον Εαυτό μου παράλληλα. Χωρίς να με απειλεί η οποιαδήποτε διαφοροποίησή μου από προηγούμενες θέσεις και πεποιθήσεις μου, θέλω να αφήνω τα προηγούμενα άρθρα να υπάρχουν γνωρίζοντας ότι έχουν κάτι να προσφέρουν στον κάθε τολμηρό αναζητητή που ψάχνει την ουσία μέσα του.

Εστιαζόμενοι στο στόχο, πολλές φορές χάνουμε τη μαγεία της διαδρομής. Έχω αισθανθεί πολλές τέτοιες στιγμές μαγείας στη διαδρομή μου, για να μπορώ να υποτιμώ ή να υποβιβάζω το ταξίδι μου. Ένας από τους στόχους αυτού του χώρου, και του «Κύκλου Σύνθεσης Εαυτού» (http://synthesieautou.blogspot.gr/p/blog-page_7.html) είναι να εμπνεύσω και σε σας αυτή την ουσία, στο Είναι σας.

Βάσει εκπαίδευσης, πιστεύετε ότι αν πάρετε τη ματιά σας από το στόχο σας, αυτός θα εξαφανιστεί. Παλαιότερα θα σας έλεγα ότι μόνο αν εστιάζεστε στο εδώ και τώρα, αν αφοσιωθείτε στο παρόν σας, θα καταφέρετε όχι μόνο να πετύχετε το στόχο σας αλλά και να απολαύσετε τη διαδρομή προς αυτόν. Και για πολλούς από σας, αυτό το βήμα είναι ακόμα αναγκαίο να γίνει κατανοητό βιωματικά και όχι θεωρητικά, γιατί δεν μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, όταν υπάρχουν άγνωστες πτυχές (βιωματικά) του Εαυτού σας.

Σήμερα, θα σας πω ότι είναι αναγκαία η ταυτόχρονη συνύπαρξη της εστίασης του στόχου/σκοπού και της απόλυτης αφοσίωσης στο εδώ και τώρα, ταυτόχρονα. Η εποχή που επιλέγαμε «πλευρά», «θέση», «λειτουργία» έναντι κάποιας άλλης, φαινομενικά αντίθετης, έχει τελειώσει... για όσους τουλάχιστον κατανοούν τη σύνθεση της δυαδικής μας πραγματικότητας.

Γνωρίζω ότι αυτά που γράφω σήμερα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά από όλους. Εύχομαι, μέσα από τις όποιες αναρτήσεις μου, να τολμήσει ο καθένας την έκφραση της απορίας του, της συνειδητής συμμετοχής του, ώστε να συνθέσουμε, όσοι το επιλέγουμε, τα ασύνδετα κομμάτια μας. Δεν είναι επίσης τυχαία η εστίαση της προσοχής μου σε θέματα όπως τη δυσλεξία και την αποσχολειοποίηση των παιδιών. Και τα δυο θέματα συνθέτουν κομμάτια που μέχρι τώρα, βολικά έχουν παραμείνει ασύνδετα και ξεχωριστά από τον συνολικό Εαυτό μας. Η μεν δυσλεξία αφορά ένα πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας που το παρόν Δυτικό σύστημα σκέψης έχει απόλυτη ανάγκη για να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο του βήμα, δημιουργικά. Η δε απο-σχολειοποίηση έχει σκοπό να εστιάσει στην εντελώς λανθασμένη εκπαίδευση των παιδιών μας, της νέας γενιάς ανθρώπου, και να μας εστιάσει στην ευθύνη μας.

Η μεταφυσική δεν μπορεί πλέον να παραμένει ξεχωριστά από την φυσική επιστήμη και η θρησκεία έχει ανάγκη να πλησιάσει τη φιλοσοφία. Η απόλυτη τραγικότητά μας είναι ότι έχουμε αποσυνδέσει επικίνδυνα τα διάφορα υπαρκτά κομμάτια μας, δημιουργώντας ένα χάος με πολλά τείχη, που ακόμα πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ως πραγματικά. Η φτηνή πνευματικότητα εμπλουτισμένη με «αγάπη και φως» αποτελεί μια ακόμα απόπειρα φυγής από το υπαρκτό, ενώ οι υποστηρικτές της νομίζουν όταν βρίσκονται στο δρόμο της σωτηρίας. Είναι όλα μια πλάνη και η άγνοια αυτή δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Θα διαβάσετε πολλές φαινομενικές αντιθέσεις, που αρχικά ίσως σας μπερδεύουν, όμως συνυπάρχουν σε έναν ενιαίο Εαυτό που αντιλαμβάνεται σφαιρικά και έχει επίγνωση. Με ενδιαφέρει το μέλλον και ταυτόχρονα το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το εδώ και τώρα. Γνωρίζω πολλά και ταυτόχρονα δεν γνωρίζω τίποτα. Θα ήθελα να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε, βιωματικά πάντα, ότι δεν είναι «ή το ένα ή το άλλο», αλλά και τα δυο μαζί, ταυτόχρονα. Η άποψή μου αξίζει απόλυτα σήμερα και ταυτόχρονα δεν αξίζει τίποτα αν δεν γίνει άποψη δική σας, δοσμένη μέσα από τη δική σας μοναδικότητα, στο κάθε εδώ και τώρα. Ο Δρόμος έχει ήδη στρωθεί και ταυτόχρονα δημιουργείται κάθε στιγμή. Μπορείτε να αντιληφθείτε πώς μπορούν να συνυπάρχουν και οι δυο αλήθειες ταυτόχρονα;

Αν σας έχω μπερδέψει, αυτό είναι καλό. Θα αρχίσετε να σκέφτεστε έξω από πλαίσια και τα παρελθοντικά, δομημένα δεδομένα σας. Αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, λίγο με ενδιαφέρει και δεν θα έχω καταφέρει τίποτα. Θα είναι μια ήττα της προσπάθειάς μου. Αν μπορείτε σε όλα αυτά να προσθέσετε τη δική σας θέαση, με τον δικό σας μοναδικά κατανοητό τρόπο, θα έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τον δημιουργικό διάλογο και τη σύνθεση του Εαυτού μας.



1 σχόλιο:

  1. Η λύση δεν είναι στην επιλογή...αλλά στην Υπερβαση.Η Τριάδα συμβολίζει το να μην μένουμε στον νόμο της Δυάδας,Δράση _ΑΝΤΙδραση αλλά να Υπερβούμε και να ΣΥΝθέσουμε.Η δική μου κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή