5 Ιουλίου 2013

Γιατί αρνούμαι να διδάξω τα μικρά δυσλεκτικά παιδιά


Κάποια στιγμή μελλοντικά, όλο το σκηνικό που αφορά την εκπαίδευση, τη δυσλεξία, την κατανόησή μας για τις λειτουργίες του εγκεφάλου θα αλλάξει, αλλάζοντας οι άνθρωποι. Μέχρι τότε, όσοι έχουμε αντιληφθεί κάποια πράγματα, οφείλουμε να εκθέτουμε την αλήθεια μας και να δίνουμε περισσότερες επιλογές σε όσους είναι έτοιμοι να ακούσουν.

Είναι τεράστια η πλάνη που έχει καθιερωθεί, ότι τα δυσλεκτικά παιδιά δεν μπορούν να μάθουν, ότι δυσκολεύονται, ότι αδυνατούν να εκφραστούν γραπτώς. Όλα όσα παρουσιάζονται ως δυσκολία, αδυναμία, ανικανότητα και εντοπίζετε στα παιδιά σας είναι τα αποτελέσματα της άγνοιας της δικής σας και του εκπαιδευτικού συστήματος που υποστηρίζετε με τη συμμετοχή και τη συμμόρφωσή σας.

Συνειδητοποιήστε ότι τα «δυσλεκτικά παιδιά» σας είναι ένα δώρο που σας έχει δοθεί για να καταφέρετε να κατανοήσετε τον Εαυτό σας καλύτερα και να δείτε την πραγματικότητα με άλλη, εντελώς νέα ματιά. Ό,τι κι αν κάνετε, ό,τι κι αν προσπαθήσετε, δεν θα καταφέρετε να τα κάνετε να υποταχθούν στο σύστημα σκέψης που υπηρετείτε. Δείτε το ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν πια και ετοιμάζεται να γκρεμιστεί ολοκληρωτικά για να γεννηθεί το καινούργιο.


Αρνούμαι να διδάξω μικρά παιδιά γιατί εξαρτώνται από σας, τους γονείς τους. Εγώ τα αποδέχομαι όπως είναι, τα κατανοώ, τα θαυμάζω για την εφευρετικότητα, τη φαντασία και την πρωτοτυπία τους, μπορώ να δείξω σε αυτά τρόπους να καταφέρουν Ό,ΤΙ θέλουν πραγματικά. Όλ’ αυτά τα χρειάζονται όμως από εσάς, τους γονείς τους. Το ηθικό τους κομματιάζεται, η ψυχούλα τους κρύβεται, όταν αισθάνονται ότι οι ίδιοι οι γονείς τους δεν τα αποδέχονται και θέλουν να τα’ αλλάξουν. Εσείς χρειάζεται να αλλάξετε. Εσείς χρειάζεται να καταλάβετε. Τολμάτε;

Ζητάτε από τα παιδιά σας να αλλάξουν, να λειτουργήσουν διαφορετικά απ’ ότι είναι και να προδώσουν τον Εαυτό τους, ευχαριστώντας σας εσάς. Εσείς πόσο διατεθειμένοι είστε να το κάνετε αυτό; Πόσο πρόθυμοι είστε να αμφισβητήσετε το εκπαιδευτικό σύστημα αντί τα παιδιά σας… πρακτικά και ενεργά, όχι θεωρητικά και με λόγια. Πόσο έτοιμοι είστε να μπείτε στον κόσμο τους, να εξερευνήσετε άγνωστες περιοχές του νου σας, που υπάρχουν παρόλα αυτά μέσα σας ανεξερεύνητες;

Με απόλυτη ευθύνη των απόψεών μου γράφω όλ’ αυτά που κατά καιρούς ανεβάζω, κατόπιν πολύχρονης εμπειρίας στη διδασκαλία, συνεχιζόμενης έρευνας στο θέμα και ιδίαν εμπειρία στη δυσλεξία. Θέλετε ένα άρθρο με δομή, ανάλυση και συγκεκριμένες συμβουλές, όπως έχετε συνηθίσει να παίρνετε από κάθε λογής αυθεντίες που κρύβονται πίσω από ένα ή δυο διπλώματα. Αυτό που φοβάστε περισσότερο είναι να αμφισβητήσετε τις δομές, να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, να εξερευνήσετε το άγνωστο, συνθέτοντας όλες τις πληροφορίες που σας έχουν σερβίρει ασύνδετες.

Με οδηγό το φόβο και την συμμόρφωση κουβαλάτε τα παιδιά σας από ειδικό σε ειδικό, προσπαθώντας να απαλλαγείτε από την ευθύνη του γονιού που σας βαραίνει και νοιώθετε ανίκανοι να σηκώσετε (γιατί έτσι σας έπεισαν). Η ευθύνη όμως των παιδιών σας ανήκει σε εσάς. Είστε υπεύθυνοι για την ψυχική γαλήνη, το μέλλον των παιδιών σας, όχι μόνο από την πρώτη μέρα που τα φέρνετε στον κόσμο, αλλά από τη στιγμή της επιλογής σας αυτής.

Ποτέ δεν θα καταλάβετε το υπέροχο παιδί σας αν εξακολουθήστε να το τραβάτε από ειδικό σε ειδικό. Ποτέ δεν θα εισχωρήσετε στον μαγικό κόσμο του αν συνεχίσετε να πιστεύετε ό,τι σας λένε χωρίς διάκριση. Δεν έχει σημασία τι του δείχνετε, τι του λέτε, τι παραμύθια αραδιάζετε. Σημασία έχει τι νοιώθετε εσείς μέσα σας, κρυφά. Σημασία έχουν οι σκέψεις που δεν ομολογείτε… Τα αισθάνεται όλα, έστω κι αν δεν τα γνωρίζει γιατί του κρύβετε την αλήθεια σας.

Είμαι διατεθειμένη και αυτό κάνω χρόνια τώρα, να περπατήσω το δρόμο της αυτό-ανακάλυψης με τον κάθε γονιό που θέλει να απελευθερώσει τον Εαυτό του από την κριτική, τις περιοριστικές αντιλήψεις και να γνωρίσει εκ νέου το παιδί του, βοηθώντας το με τη σειρά του να γίνει αυτό που Είναι πραγματικά, όχι αυτό που θέλετε εσείς, επειδή το έχετε κατατάξει, με ταμπέλες που σας έχουν δώσει.

Θα υπάρξουν πολλά άρθρα για τη δυσλεξία σε αυτόν τον χώρο, αλλά κανένα δεν μπορεί να δώσει ολόκληρο το εύρος αυτού του διαφορετικού, θαυμαστού κόσμου, αν δεν τον ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι μέσα σας. Θα διαβάσετε εδώ πολύ διαφορετικές αλήθειες από αυτές που έχετε συνηθίσει να βλέπετε και να ακούτε. Αυτό είναι σίγουρο.

Για όσους θέλουν περισσότερες ειδικές ή προσωπικές πληροφορίες, μπορείτε να επιλέξετε το φόρουμ "Κύκλος Σύνθεσης Εαυτού", του οποίου ΚΑΙ η δυσλεξία είναι ένα σημαντικό θέμα. Όσοι εξακολουθείτε να πιστεύετε αυτά που ακόμα και οι επίσημες απόψεις διαδίδουν (με το αζημίωτο βέβαια), θα τα βρείτε όλα μπροστά σας αναπόφευκτα ή τα παιδιά σας.
Πρέπει κάποια στιγμή να τολμούμε να είμαστε αληθινοί, ακόμα και με κόστους να εκθέτουμε τον Εαυτό μας. Η δυσλεξία δεν θα γίνει ποτέ κάτι «δυς» στα παιδιά σας, απλά επειδή έτσι θέλετε να πιστεύετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου